Typer af knive.

En god køkkenkniv er alfa og omega, når man skal lave mad i sit køkken. Der findes dog en milliard forskellige typer køkkenknive og junglen af alle knivmodeller kan være nærmest umulig at finde rundt i. Vi kaster her et blik over et udvalg af de mest brugte og velkendte knivtyper, for at gøre valget lidt nemmere.
De udvalgte typer er: kokke-, urte-, universal-, filet-, forskærer-, brød-, fiske-, udbener- og tomatknive.
  • Kokkekniv:
Kokkekniven kaldes også køkkenets største arbejdshest. Dette skyldes primært, at kokkekniven er nyttig til næsten alle tænkelige formål i et køkken. Både når det kommer til udskæring hakning og filetering kan kokkekniven anvendes med stor succes.
En god kokkekniv kan kendes ved, at den har en slags pude samt et tykt stykke metal mellem blad og skaft. Puden medvirker til at holde din tommelfinger på rette sted, således at kniven ikke glider nogen steder.
Længden på kokkeknive varierer meget. De flest kommer oftest i længder på henholdsvis 15, 20, 25, 30 centimeter. Længden er vigtig, da jo længere kniven er, jo tungere og sværere er den samtidig at kontrollere. Derfor passer lange kokkeknive bedst til personer, der enten har små hænder eller ikke er så erfare, mens det modsatte gælder for kokke med store hænder eller mere erfaring.
  • Urtekniv:
En urtekniv bruges til de mindre skæreopgaver i køkkenet, hvor det er detaljerne, som er i højsædet. Den er perfekt til små udfordringer, hvor en kokkekniv eksempelvis vil være for stor og upraktisk at anvende.
Urtekniven er ligeledes fremragende til at skrælle og skære små frugter og bær ud med. Urteknivens skærebladstørrelse ligger logisk nok i den kortere ende af skalaen, hvor gennemsnitslængden er mellem 5 og 10 centimeter.
Selvom urtekniven er en lille kniv, kan en ordentlig udgave af slagsen faktisk være temmelig dyr. Køb dog altid en kvalitetsurtekniv, da disse holder i flere år og skærer bedre. Så er du også sikker på, at finesserne ved madlavningen kommer til at sidde lige i skabet!
  • Universalkniv:
Den universelle kniv er mellemtingen mellem en kokkekniv og en urtekniv. Den kan ligesom kokkekniven bruges til næsten alle slags formål – både filetering, udskæring og skrælning af alle slags madvarer.
Størrelsesmæssigt placerer universalkniven sig også midt imellem kokkekniven og urtekniven, da bladlængden i de fleste tilfælde ligger på mellem 12 og 20 centimeter. Universalkniven er derfor en perfekt løsning til skære- og skrælleopgaver, som hverken en kokkekniv eller urtekniv helt vil kunne løse.
Eksempler på opgaver, som universalknive hyppigt bruges til, er udskæring af salat, løg, tomater, mindre kødstykker og lignende. De fleste danskere har en universalkniv i deres hjem, både pga. dens store anvendelighed, men også fordi prisen tit ligger i den lidt lavere end de dyre kokkeknive.
  • Filetkniv:
Filetknive er uundværlige i forbindelse med enhver form for filetering. Hvad enten det er lige fra mager fisk og kød til visse grøntsager (f.eks. peberfrugter), er en filetkniv ganske enkelt det eneste rigtige, da den sparer dig for en masse besvær og samtidig skærer madvarerne flot ud.
En filetkniv kan kendes på sit meget smalle, spidse og tynde skæreblad, som især er ideelt i forbindelse med filetering af fisk, da dette kræver en kniv med stor fleksibilitet for at kunne komme rundt indeni fisken.
Bladets længde på filetknive er typisk ikke så langt (mellem 10 og 15 centimeter), da dette ligeledes øger fleksibiliteten og letheden ved at arbejde med kniven. Kniven former sig praktisk talt efter det, som man skærer i.
  • Forskærerkniv:
Forskærerknive er praktiske, hvis du selv står for at skære store mængder kød ud i mindre portioner. En forskærerkniv er nemlig, som navnet antyder, fremstillet som en decideret kødkniv.
Længden ligger typisk på mellem 20 og 25 centimeter, hvilket gør denne knivtype til en af de længste. En god forskærerkniv er kendetegnet ved, at dens blad er meget tyndt og ekstremt skarpt, således at den kan skære igennem til tider seje stykker kød og fjerkræ.
Da forskærerkniven som sagt primært er god til udskæring af store stykker kød såsom skinker osv., er det ikke en så udbredt knivtype i de danske husstande, da mange som bekendt køber sit kød færdigpakket i form af udskåret kyllingefileter eller hakket okse- og svinekød.
  • Brødkniv:
En brødkniv har de fleste i deres køkken. En brødkniv kendes ved sit takkede skæreblad, som gør at den kan få fat i den tykke skorpe på et brød. Andre knive uden takker kan pga. den hårde skorpe ikke komme så let gennem brødet uden at ødelægge det.
Skorpen vil nemlig modstå savningen fra en kniv, hvis der ikke er takker på sidstnævnte. Brødknive er som regel mellem 20 og 23 centimeter lang, hvilket gør denne knivtype til en af de længste på markedet. Brødknive fungerer imidlertid ret dårligt til tomater, fisk osv., hvilket skyldes at knivbladet er for stort og tykt til at skære andre ting end brød pænt ud.
En brødkniv er derfor grundlæggende uundværlig i ethvert hjem, hvor man spiser brød (hvilket der gøres i stort set alle danske hjem).
  • Fiskekniv:
Størstedelen af alle Danmarks fiskere har formentlig en fiskekniv. En fiskekniv er en lille form for hobbykniv, der blot er identisk med filetknivens bladform, som er tyndt og yderst skarpt.
Fordi fiskekniven er beregnet til at tage med på fisketuren, er længden også begrænset til cirka 10-15 centimeter afhængig af model. Dette gør kniven ideel til både at aflive og filetere fangsten, som man eventuelt har fået på fisketuren.
Det er vigtigt kun at medbringe din fiskekniv på vej til fisketuren og hjem igen. På grund af den omstridte knivlov, kan man desværre blive straffet for ulovlig våbenbesiddelse, hvis man blot lader sin fiskekniv ligge i bilen et par dage efter fisketurens afslutning. Vær derfor altid opmærksom på dette – både før og efter fisketuren.
  • Udbenerkniv:
Udbenerknive bruges, som navnet indikerer, til at fjerne ben og knogler fra fjerkræ og fisk. Udseendemæssigt kan udbenerkniven kendes ved dens smalle og buet skæreblad, der gør det let at komme rundt om knogler og led i det pågældende kød.
Udbenerkniven ligner både i størrelse og udseende meget filetkniven. Bladets længde er på cirka 14-15 centimeter, men hvad der adskiller de to er, at filetknivens blad er længere, tyndere og mere fleksibelt end udbenerknivens.
I lighed med forskærerkniven kan en udbenerkniv være rar at have, hvis man selv står for at ordne en fisk eller en kylling fra bunden, eller hvis man skal finpudse en oksefilets overflade. En udbenerkniv kan enten være stiv (til skæring gennem led og knogler) eller fleksibel (til skæring omkring led og knogler).
  • Tomatkniv:
En tomatkniv er en speciel lille kniv, der på visse områder ligner en formindsket brødkniv. Kniven har nemlig i lighed med brødkniven også smalle takker på skærebladet, som gør den ideel til at skære i blødere frugter såsom tomater (heraf navnet) og forskellige grøntsager med.
Tomatkniven er dog ikke nær så lang som brødkniven, da gennemsnitslængden ligger på omkring 8-12 centimeter. Knivtypen er samtidig ikke særlig dyr, da en god og habil udgave kan købes hos de fleste forhandlere i prislejet mellem 80 og 100 kroner.
Har du derfor problemer med at skære dine frugter eller grøntsager med tyndt og sart skind ud, kan en tomatkniv være en fremragende løsning, da den grundet sin lille størrelse også er ret nem at håndtere og arbejde med i køkkenet.